Skip to main content

Aardbevingsbestendig wonen

Om seismische krachten te kunnen weerstaan, moet een gebouw zowel horizontaal als verticaal kunnen bewegen zonder in te storten. Stijve en breekbare constructies kunnen niet goed omgaan met aardbevingen, omdat ook kleine verschuivingen al grote schade kunnen veroorzaken.

Een Kontio Log Huis heeft een sterke structuur met flexibele verbindingen. De structuur verdraagt deformatie uitzonderlijk goed. Omdat het hout licht is en het ontwerp helder, worden de krachten van een aardbeving optimaal verwerkt.

Ieder Kontio huis uniek afgestemd op aardbevingsbestendigheid

Met de seismische belasting wordt rekening gehouden, zowel bij het ontwerp van de log profielen als in de structurele details van een Kontio Log huis. Voor ieder huis wordt een eigen berekening gemaakt, afhankelijk van de locale seismische waarden (Eurocode). Het huis en de verbindingen kunnen de vereiste seismische druk aan, en de juiste verankering zorgt ervoor dat de krachten opgevangen worden door de fundering.

Log huizen hebben een goede reputatie, als het gaat om weerstand tegen aardbevingen. De voordelen van het bouwen met hout:

  • Het lage eigen gewicht.
  • Bewegingen: Log huizen weerstaan verticale en horizontale bewegingen zonder hun sterkte te verliezen.
  • Bouten: Logs zijn verbonden d.m.v. bouten en pluggen, om de muur sterk te maken.
  • Flexibele Log verbindingen: een log verbinding hervindt na een aardbeving zijn oorspronkelijke plek.
  • Verankering: om horizontale krachten naar de grond te geleiden, moet een laag logs verankerd zijn aan de ondergelegen laag, en die weer aan de fundering.
  • Fundering: Horizontale krachten worden via muren en dak geleid naar de fundering en van daar naar de grond.