Skip to main content

Fins hout van topkwaliteit

Het beste vehikel om er te komen is in deze tijd van het jaar waarschijnlijk de vierwiel aangedreven terreinwagen. De modderige bosweg die buiten de bebouwde kom van Bennekom door het bos leidt naar het bungalowpark zal voor deze stoere jongen een fluitje van een cent zijn. Voor de rest geldt: rijd rustig, let op de kuilen en geniet vooral van de groene omgeving.

Wat een natuur en rust! Eenzame wandelaars doorploegen met hun honden de drassige bospaden. Geen industrie. Geen herrie. Geen vuiligheid. Dit is land waarvan veel Nederlanders dromen. Het enige kabaal op een doordeweekse dag komt van de vogels die zich eventjes bespied voelen. In dit fraaie stukje Nederland zijn na een hectisch arbeidsleven Mieke (56) en Cor (57) van de Cappelle beland.

Net terug van een verblijf van vier jaar op Malta, was dit waarnaar ze eigenlijk al die tijd zochten. De rust, de ruimte. Hier, tussen de huizenhoge bomen en waar de dichtstbijzijnde buur nog altijd verder is dan de buurtsuper in de stad, zouden ze eindelijk hun grote woonwens kunnen realiseren: een groot huis van hout. Zoals ze die al zo vaak hadden gezien in de Verenigde Staten, het land waar twee van hun drie kinderen studeerden.

“Tja, wat is het?” zeggen Mieke en Cor. “Het is een gevoel. De sfeer. Hout is puur, natuurlijk. Altijd gezellig. Plus: het is milieuvriendelijk, duurzaam, energiezuinig en honderd procent recyclebaar. Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar voor 60.000 euro heb je al een heel aardig huis. Zeker als je het zelf in elkaar zet.”

Vanuit hun Finse chalet met zijn drie verdiepingen, waarvan een ondergronds, kijken ze nu rondom naar natuur.In de grote tuin herinnert alleen een gemetselde open haard nog aan het huisje dat hier eerder stond. Daar verbleven ze toen ze bouwden aan hun nieuwe onderkomen. ,,Toen we hier kwamen kijken tijdens onze zoektocht naar een geschikte kavel, zagen we direct dat dit een fantastische plek zou zijn om te wonen.

Dat huis vonden ze uiteindelijk in Finland. “We hebben overal gekeken. Ook in Oost-Europa, maar we ontdekten dat voor wat wij wilden we toch naar het noorden zouden moeten gaan. Er zijn veel goedkopere varianten, maar de Finnen hebben jarenlang ervaringmet het bouwen van houten huizen. Ze leveren kwalitatief goed hout en dat is heel belangrijk. Hout werkt. Al is alles voorgedroogd, dan nog krimpt het huis gemiddeld een paar centimeter. Daarmee moet je tijdens de bouw al rekening houden.”

Die deskundigheid wilden Mieke en Cor graag in huis halen. Toch besloten ze om het grote werk zelf ter hand te nemen. Met bloed, zweet en tranen wisten de voormalige eigenaren van een tuinbouw-toeleveringsbedrijf de enorme hoeveelheid houten logs die vanuit Scandinavie naar Bennekom waren getransporteerd, om te zetten in een woonhuis.

Vijftien maanden hebben ze erover gedaan om het huis met zijn kelder en ruime slaapverdieping op te richten. “Al die tijd woonden we in de oude recreatiewoning van de vorige bewoonster. Natuurlijk kan het sneller, maar niet als je besluit om de hele klus met zijn tweeenn te klaren. We vinden het heerlijk om met onze handen te werken.”

In een stenen huis willen ze uberhaupt niet meer wonen . “De luchtvochtigheid in dit huis is altijd in orde. Nooit hebben we beslagen ruiten. We hoeven amper te stoken. En wat een groot voordeel is ten opzichte van een stenen woning: een houten huis wordt met de jaren alleen maar mooier. Veel onderhoud? Ach, dat valt reuze mee. Voordat je begint met bouwen, zet je alles twee keer in de beits . Daarna kan je zeker zes jaar vooruit.”

Hun enthousiasme voor houten huizen heeft ertoe geleid dat ze inmiddels een nieuw bedrijf zijn begonnen. Juist: in houten chalets van Finse origine. De eerste zes huizen staan al. ,, Elke dag met de hond wandelen geeft uiteindelijk geen voldoening. Wij zoeken altijd nieuwe uitdagingen.”

in-het-nieuws-nieuws-artikel